Svijet
0

Turska otvorila dva poglavlja pregovora s EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska je u utorak u Luxembourgu otvorila dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om, čime se broj dosad otvorenih poglavlja s tom zemljom popeo na osam.

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini, Turska je otvorila pregovore u poglavljima Pravo trgovačkih društava i Pravo intelektualnog vlasništva.

Turska, koja je pregovore započela u oktobru 2005., istodobno kada i Hrvatska, ukupno je otvorila osam poglavlja.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan izjavio je na konferenciji za novinare da i od predstojećeg francuskog predsjedništva očekuje napredak u pristupnom procesu i otvaranje nekih poglavlja.

Francuska je najglasniji protivnik turskom članstvu u Europskoj uniji.

"Očekujemo da će francusko predsjedništvo biti korektno i transparentno i da ćemo napraviti napredak u pristupnom procesu", rekao je Babacan.

Evropska unija je zamrznula otvaranje osam poglavlja u pregovorima s Turskom zbog toga što Ankara i dalje odbija dopustiti pristajanje kiparskih brodova i zrakoplova u svojim lukama i na aerodromima.

Babacan je rekao da je pitanje odnosa s Kiprom "političke naravi", dok bi pregovori o pristupanju EU trebali biti "tehničke naravi", javila je Hina.

"Kada se uklone političke prepreke, moći ćemo brzo napredovati", rekao je šef turske diplomacije.

Glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje pri Europskoj komisiji Michael Leigh rekao je da je Europska komisija spremna otvoriti još sedam poglavlja u pregovorima s Turskom, u područjima koja se kreću od sigurnosti hrane do socijalne politike, čim Turska ispuni postavljena mjerila.

"Smatram da je u mjesecima koji dolaze moguć daljnji napredak", rekao je Leigh na konferenciji za novinare.