Nova čistka
269

Turska otpustila 4.000 radnika i zabranila TV emisije za pronalaženje partnera

Klix.ba
Istanbul (Foto: Pixabay)
Istanbul (Foto: Pixabay)
U najnovijem valu velike čistke u državnom sektoru zbog prošlogodišnjeg neuspjelog državnog udara, vlada Turske otpustila je više od 4.000 državnih službenika.

Dužnosnici su saopćila da je među otpuštenima više od hiljadu osoba zaposlenih u pravosuđu, uključujući zatvorske stražare i sveštenike te 484 akademika.

Do sada je suspendovano oko 120.000 osoba iz državnog i iz privatnog sektora, a uhapšeno je više od 40.000.

U posebnoj uredbi Turska je zabranila emitiranje emisija u kojima mladi traže partnere za ljubavne sastanke. Potpredsjednik turske vlade Numan Kurtulmus u martu je rekao kako se te emisije ne uklapaju u tursku tradiciju i običaje.

"Postoje neki čudni programi koji skrnave instituciju porodice", rekao je Kurtulmus.

Kritičari Stranke pravde i razvoja (AKP) kažu da se boje da Turska na čelu s Erdoganom ide prema konzervativnom islamu. S druge strane, pristalice Stranke pravde i razvoja kažu da zbog takvih emisija godišnje bude podignuto na hiljade tužbi te da je ta uredba u javnom interesu.

Ranije je Turska potpuno blokirala pristup online enciklopediji Wikipedia. Zvaničnici kažu da je to "administrativna mjera" ali nisu naveli razlog ni dali dodatna objašnjenja.

Turski mediji saopćili su kako je od Wikipedije zatraženo uklanjanje sadržaja određenih pisaca koji vlasti optužuju za "podržavanje terorizma" i povezuju Tursku s terorističkim grupama. Turski list Hurriyet prenosi da Wikipedia nije odgovorila na te zahtjeve te da je zabrana izrečena zbog toga.

U narednim danima očekuje se formalni sudski nalog koji podržava privremenu odluku.

"Pristup informacijama je osnovno ljudsko pravo. Uvijek ću stati uz narod Turske da se bori za svoje pravo", napisao je na Twitteru osnivač Wikipedije Jimmy Wales.