{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska osuđena zbog planiranog protjerivanja Iranke

F
19.1.2010. u 18:04
0
2
Turska osuđena zbog planiranog protjerivanja Iranke
0
Turska osuđena zbog planiranog protjerivanja Iranke
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Jedna Iranka koja je prešla na kršćanstvo nakon što je ilegalno došla u Tursku gdje joj je zaprijećeno da će biti vraćena u svoju zemlju dobila je u utorak parnicu pred Evropskim sudom za ljudska prava.
Iranka Z. N. S., rođena 1967. godine, ušla je ilegalno u Tursku u februaru 2005. Tu se zainteresirala za kršćanstvo i prešla na protestantsku vjeru. Osumnjičena da ima lažne dokumente u procesu traženja vize, uhapšena je u maju 2008. godine i predata službama za strance u centralnom komesarijatu u Istanbulu radi protjerivanja.

U junu 2008. godine prebačena je u prihvatilište za strance u Kirklareli, a protjerivanje je odgođeno dok traje procedura pred ervopskim sudom koju je pokrenula. U decembru 2008. godine ona zajedno sa sinom dobiva status izbjeglice iz vjerskih razloga.

Pozivajući se na Konvenciju o ljudskim pravima, ona je tvrdila da bi je povratak u Iran izložio riziku da bude ubijena ili izložena nehumanom postupanju.

Suci u Strasbourgu su ocijenili da bi ova Iranka mogla da bude proganjana u Iranu. Dodijelio joj je 20.000 eura na ime moralne odštete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: