Sud u Strazburu
0

Turska osuđena zbog planiranog protjerivanja Iranke

FENA
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Jedna Iranka koja je prešla na kršćanstvo nakon što je ilegalno došla u Tursku gdje joj je zaprijećeno da će biti vraćena u svoju zemlju dobila je u utorak parnicu pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Iranka Z. N. S., rođena 1967. godine, ušla je ilegalno u Tursku u februaru 2005. Tu se zainteresirala za kršćanstvo i prešla na protestantsku vjeru. Osumnjičena da ima lažne dokumente u procesu traženja vize, uhapšena je u maju 2008. godine i predata službama za strance u centralnom komesarijatu u Istanbulu radi protjerivanja.

U junu 2008. godine prebačena je u prihvatilište za strance u Kirklareli, a protjerivanje je odgođeno dok traje procedura pred ervopskim sudom koju je pokrenula. U decembru 2008. godine ona zajedno sa sinom dobiva status izbjeglice iz vjerskih razloga.

Pozivajući se na Konvenciju o ljudskim pravima, ona je tvrdila da bi je povratak u Iran izložio riziku da bude ubijena ili izložena nehumanom postupanju.

Suci u Strasbourgu su ocijenili da bi ova Iranka mogla da bude proganjana u Iranu. Dodijelio joj je 20.000 eura na ime moralne odštete.