Svijet
0

Turska osudila glasanje američkog kongresa o genocidu u Armeniji

FENA
Turski predsjednik Abdullah Gul nazvao je "neprihvatljivim" to što je je jedan odbor američkog Kongresa izglasao tekst koji priznaje armenski "genocid", javila je turska agencija Anadolija prenoseći njegovu prvu reakciju u noći sa srijede na četvrtak.

"Ova neprihvatljiva odluka odbora nema nikakvog osnova i ne poštujeTurke", izjavio je Gul novinskoj agenciji, prenosi AFP.

"Nažalost, neki političari u SAD-u više vole da žrtvuju velika pitanja na račun malih problema unutarnje politike", kazao je on.

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma SAD-a izglasao je u srijedu tekst kojim se priznaje da je početkom 20. stoljeća, za vrijeme Otomanskog carstva, počinjen "genocid nad Armenima, usprkos tome što je predsjednik George W. Bush bio protiv ovakve kvalifikacije.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je prije glasanja upozorio da bi takva odluka nanijela štetu odnosima između dviju saveznica iz NATO-a.

Turska ne prihvata da se govori o genocidu kada se opisuju masakri i deportacije Armena između 1915. i 1917. godine, u posljednjim godinama Otomanskog carstva koje je 1923. godine zamijenila Republika Turska.

Prema Armenima, 1,5 milion njihovih mrtvih su žrtve genocida.

Turska priznaje realnost masakra i smrt između 250.000 i 500.0000 ljudi, ali tvrdi da su Turci također bili žrtve desetaka hiljada nereda u posljednjim godinama Otomanskog carstva.