Svijet
0

Turska optužila Evropsku uniju da demokratiju provodi selektivno

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da Evropska unija provodi demokratske vrijednosti selektivno i da ne bi trebala stati uz Holandiju, koju optužuje za kršenje ljudskih prava i evropskih vrijednosti.

Ankara je suspendovala diplomatske veze na najvišem nivou nakon što su holandske vlasti spriječile njene ministre da se obrate skupovima Turaka van zemlje, pogoršavajući napetosti između dvije NATO saveznice.

U zajedničkoj izjavi za javnost objavljenoj u ponedjeljak, šefica evropske diplomatije Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn pozvali su Tursku da se suzdrži od "pretjeranih izjava" i da izbjegava dodatnu eskalaciju spora.

"Kolege iz EU provode demokratske vrijednosti i temeljna prava i slobode selelektivno. Veoma je ozbiljno da se EU krije iza solidarnosti sa svojom članicom i stane iza Holandije, koja je očigledno prekršila ljudska prava i evropske vrijednosti", navodi ministarstvo u saopćenju.

Izjava Moghherini i Hanha sadrži "netačne ocjene", dodaje ministarstvo.

"Saopćenje EU zapravo pomaže jačanju takvih ekstrema kao što su ksenofobija i antitursko raspoloženje", navodi se u saopćenju.

Predsjednik Tayyip Erdogan, koji traži podršku turskih glasača na referendumu od 16. aprila o jačanju njegovih ovlasti kao šefa države, optužio je holandsku vladu da djeluje kao "ostatak nacista" zabranjujući ulazak u zemlju njegovim ministrima.

Sankcije koje je uvela Turska uključuju zabrane diplomatskih letova iz Holandije kao i povratak holandskog ambasadora u Ankaru. One, međutim, ne uključuju ekonomske mjere ni putna ograničenja za obične građane.

Holandski premijer Mark Rutte izjavio je u utorak da sankcije "nisu previše loše", ali su neprimjerene i moraju izazvati holandsku ljutnju, prenosi Reuters.