|

Turska odlučila poslati 40.000 tona pšeničnog brašna Siriji

Turska odlučila poslati 40.000 tona pšeničnog brašna Siriji
28
F
FENA
24.12.2012. u 20:53
15
komentara
28

dijeljenja
Turska odlučila poslati 40.000 tona pšeničnog brašna Siriji
Turska vlada je potpisala uredbu o slanju Siriji "za humanitarne svrhe" gotovo 40.000 tona pšeničnog brašna za civile, izjavio je u ponedjeljak njen glasnogovornik Bulent Arinc.
"U Siriji se preživljava tragedija. Želimo uputiti 37.000 tona pšeničnog brašna u Siriju za hitne potrebe civilnog stanovništva. Potpisali smo uredbu u tom smislu", rekao je Arinc na novinskoj konferenciji nakon sastanka vijeća ministara u Ankari.

Arinc, koji drži istovremeno i portfelj zamjenika premijera, izrazio je žaljenje što "sirijska vlada nažalost spriječava podjelu humanitarne pomoći civilima" u Siriji, zemlji koja graniči s Turskom.

Međutim, on je naglasio, "mi ipak želimo učiniti ovu humanitarnu donaciju".

Turska je prekinula odnose s režimom predsjednika Bašara el-Assada i u svoju zemlju primila 145.000 Sirijaca koji su pobjegli od borbi u njihovoj zemlji.

Arinc nije precizirao kada i kojim prevoznim sredstvima će pomoć biti upućena.

Turska, koja podržava sirijske pobunjenike protiv režima u Damasku, zatražila je od svojih saveznica iz NATO-a da se rasporede rakete zemlja-zrak Patriot duž granice sa Sirijom da bi zaštitila svoj teritorij. Ova operacija bi trebala biti završena narednih sedmica.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...