Svijet
0

Turska odbija svako primirje s kurdskim gerilcima

FENA
Turski ministar vanjskih poslova u utorak je odbacio svako primirje s kurdskim pobunjenicima tokom susreta s iračkim liderima u Bagdadu kako bi izvršio pritisak na njih da slome gerilce.

Turska gomila vojne snage na granici a napetosti su porasle zbog moguće vojne akcije.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan izjavio je kako postoji nekoliko načina da se bori protiv terorizma a Ankara će ih iskoristiti kao odgovarajuću mjeru dok se gomilanje trupa duž turske granice s Irakom nastavilo kada su vojni helikopteri tokom noći prebacili jedinice komandosa.

Pojačane diplomatske aktivnosti uslijedile su nakon nedjeljne zasjede u blizini iračke granice u kojoj je ubijeno 12 turskih vojnika, 16 ranjeno a osam nestalo.

"Također želimo da se naše historijske i prijateljske veze s Irakom ne naruše zbog terorističke organizacije. S druge strane, očekujemo podršku međunarodne zajednice i naših sudsjeda u borbi protiv terorizma", izjavio je Babacan na zajedničkoj konferenciji za novinare s iračkim ministrom vanjskih poslova Hoshyarom Zebarijem.

Babacan je kazao da su samo u prošlom mjesecu u pobunjeničkim napadima ubijene 42 osobe.

On je, međutim, odbacio svaku ponudu za primirje s pobunjeničkom Kurdistanskom radničkom partijom, koja pod svojim kurdskim akronimom PKK djeluje iz baza u planinskoj pograničnoj regiji u sjevernom Iraku.

"Primirja su moguća između država i regularnih snaga. Problem je ovdje što se suočavamo s terorističkom organizacijom", izjavio je Babacan.

PKK je pozvala Tursku da ne napada Irak, tvrdeći kako je jednostrano primirje koje su pobunjenici proglasili u junu još na snazi iako nije zaustavilo borbe.

"PKK-a je pristala na primirje, ali kada nas napadnu turske trupe, mi uzvratimo", izjavio je u utorak pobunjenički glasnogovornik Abdul-Rahman al-Chadarchi za AP .

On je također potvrdio da pobunjenici drže osam turskih vojnika u zatočeništu i obećao je da će se prema njima odnositi s poštovanjem, iako je kazao da je "preuranjeno" raspravljati o uvjetima za njihovo oslobađanje.

"Kada nas napadaju, oni su naši neprijatelji, ali sada su bespomoćmni zatočenici o kojima se brinemo. Kada turska vlada bude pitala za njih, možemo razgovarati o uvjetima", izjavio je Al-Chadarchi.