Svijet
0

Turska obećava uspješnu Papinu posjetu ovoj zemlji

FENA
Turska je u srijedu obećala da će učiniti maksimum napora da posjeta pape Benedikta XVI iduće sedmice ovoj muslimanskoj zemlji bude uspješna, ocjenjujući da papino putovanje predstavlja dobru priliku za poboljšanje odnosa između islama i Zapada.

"Papina posjeta je vrlo značajna za Tursku. Poduzeli smo sve neophodne mjere sigurnosti... Učinit ćemo sve što je u našoj moći da njegova posjeta našoj zemlji bude uspješna", rekao je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Namik Tan na konferenciji za štampu.

"Pripremamo se za tu posjetu, shvatajući dobro da papina posjeta predstavlja značajnu poruku u otklanjanju nekih nesporazuma između Istoka i Zapada, u cilju pomirenja i stvaranja saveza među civilizacijama", dodao je glasnogovornik.

Papa se očekuje u Turskoj od 29. novembra do 1. decembra. To je njegovo prvo putovanje u jednu muslimansku zemlju, dva mjeseca nakon oštrih protesta izazvanih njegovim primjedbama na račun islama i nasilja tokom njegove posjete Njemačkoj u septembru.