Radili za Izrael
44

Turska obavještajna služba u Istanbulu uhapsila 11 osoba osumnjičenih da su špijuni Mossada

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Turska nacionalna obavještajna organizacija (MIT) u utorak je saopćila da je uhvatila 11 osoba, uključujući dvoje turskih državljana, koji su špijunirali za izraelsku obavještajnu agenciju Mossad.

Grupa od 15 upravljala je mrežom širom zemlje, a predvodio ju je SelCuk Kucukkaya, čovjek obučen u Evropi, stoji u saopćenju agencije.

Službenici MIT-a vodili su istragu u koordinaciji s Uredom glavnog javnog tužitelja u Istanbulu na Kucukkayi, s kojim je Mossad stupio u kontakt preko Serkana Ozdemira, bivšeg pripadnika Turskih oružanih snaga (TSK) koji je pobjegao iz Turske kako bi izbjegao kazneni progon jer je bio član grupe FETO.

Kucukkaya se lično susreo s rukovoditeljima Mossada koji su se predstavili kao Jose-Jorhe Satia, Thomas Alfonso i Raul u nekoliko evropskih zemalja gdje je prošao određena suđenja i špijunsku obuku. Također je naučio tajni komunikacijski sistem agencije i mogao je kontaktirati druge operativce preko njega.

Prema MIT-u, Kucukkaya je bio zadužen za prikupljanje obavještajnih podataka o kompaniji i 23 osobe s trgovačkim vezama s Iranom, a na meti Izraela. Promatrao je domove i radna mjesta porodica navedenih pojedinaca i Mossadu je odavao informacije o njihovim letovima u i iz inozemstva, telefonskim razgovorima i signalima, bankovnim računima i imovini.

Kucukkaya i njegovi suučesnici uhvaćeni su kada je poslao prijeteći paket jednoj od svojih meta, koja je podnijela žalbu.

Dok je njih 11 uhapšeno u operaciji u Istanbulu, dvojica operativaca koji su pobjegli i dalje se tragaju, rekao je MIT.

Posljednji put je turska agencija razbila Mossadovu ćeliju u Turskoj u decembru, kada je uhapšeno sedam osoba za koje je utvrđeno da špijuniraju Palestince u zemlji. Agencija je izvijestila da su osumnjičenici pomagali Mossadu u pokretanju online kampanja klevete i prijetnji Palestincima.

MIT je, u saradnji s turskom policijom, otkrio niz špijunskih mreža posljednjih godina, uključujući i onu koja je radila za Rusiju, i osujetio zavjeru Irana da ubije izraelske građane u Turskoj. Operacije su također dovele do otkrića priče iranskih obavještajnih operativaca o otmici iranskih disidenata koji su se sklonili u Tursku.