Rastu napetosti
86

Turska o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj: Antiislamski čin pod maskom slobode izražavanja

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Turska je osudila spaljivanje Kur'ana tokom današnjih protesta u Švedskoj te je ovaj čin nazvala podlim i neprihvatljivim. Oglasio se i ministar vanjskih poslova Švedske.

Ovo se desilo u trenutku rastućih napetosti između ove dvije države zbog pitanja članstva Švedske u NATO-u. Turska je ranije pozvala Švedsku da onemogući proteste, a kasnije je otkazala posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona, ocijenivši da je posjeta "izgubila značaj i značenje".

Postojala je nada da će ova posjeta doprinijeti rješavanju problema koji se odnose na švedsko nastojanje da postane članica NATO-a. Turska onemogućava članstvo Švedske i Finske sve dok joj ove dvije države ne isporuče one koje smatra teroristima. Uglavnom se to odnosi na pojedine Kurde.

Političar krajnje desničarske stranke u Švedskoj Tvrda linija (Stram Kurs) Rasmus Paludan je spalio Kur'an ispred Ambasade Turske u Štokholmu. Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da je riječ o antiislamskom činu kojim se vrijeđaju svete vrijednosti, kako su naveli, pod maskom slobode izražavanja. Poručili su da je to potpuno neprihvatljivo.

Konstatovali su da je to još jedan, kako su naveli, alarmantan primjer islamofobije, rasizma i diskriminacije koji su zahvatili Evropu. Pozvali su švedsku vladu da poduzme neophodne mjere. Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom je spaljivanje Kur'ana nazvao užasnim činom, prenosi BBC.