Ali Babacan
0

'Turska nema namjeru da prekine odnose s Izraelom'

FENA
Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan je izjavio kako njegova zemlja nema namjeru da prekine odnose s Izraelom, iako je izrekla oštre kritike protiv izraelske ofanzive u Gazi, javila je u subotu novinska agencija Anadolija.

Babacan je pokazao sumnju u efikasnost jednostranog primirja koje se očekuje u subotu, a koje je naredio Izrael kako bi okončao 22-dnevnu ofanzivu na Gazu.

"Smatramo da je važno da neki komunikacijski kanali ostanu otvoreni", kazao je u petak Babacan. Prekinuti odnose s Izraelom "da bi se zadovoljili neki krugovi u ime populizma, bilo bi štetno za regiju", dodao je on.

Turska je udvostručila napore oko posredovanja, kako bi se okončao rat, a jedna delegacija je stalno putovala u Kairo, gdje se odvija većina razgovora i u Siriju, gdje je sjedište lidera Hamasa.

Izrael je spreman na jednostrano primirje nakon što je dobio egipatske i američke garancije da će biti prekinuto krijumčarenje oružja prema Gazi, izjavio je jedan zvaničnik izrarelske vlade i dodao da će izraelske snage ostati na palestinskom teritoriju neodređeno vrijeme .

"Čvrsto i trajno primirje zahtijeva pristanak svih strana. Jednostrano primirje neće dati rezultate", kazao je Babacan.