Svijet
0

Turska negira da su njene trupe ušle u Siriju i "nema planova za raspoređivanje"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska je demantirala izvještaje da su neki od njihovih vojnika ušli u Siriju, javila je danas turska državna agencija Anadolija.

Ministar odbrane Ismet Yilmaz je rekao da parlamentarna komisija nije raspoređivala vojnike. U pismu žalbe Ujedinjenim nacijama, Sirija je ranije optužila Tursku da je blizu 100 vojnika ili plaćenika prešlo u zemlju.

Pozvali su UN da poduzme akciju protiv turskog granatiranja u sjevernoj Siriji, nazivajući to kršenjem suvereniteta. Turska je granatirala kurdske snage tokom vikenda jer su napredovali u sjevernoj pokrajini Alep. Ankara smatra kurdsku miliciju u Siriji saveznikom u zabranjenoj PKK, koja je izvršila kampanju za autonomiju u Turskoj, piše BBC.

U međuvremenu, turske oružane snage ubile su jednog vojnika u nedjelju navečer u graničnom sukobu s grupom koja je željela preći u zemlju ilegalno, javlja Reuters.

Ljekari su u ponedjeljak ujutro također saopćili da je bolnica u gradu Marat al-Numan, u sjevernoj pokrajini Idlib, uništena u jutarnjim zračnim udarima.