{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska neće po bilo koju cijenu u EU

F
15.11.2008. u 19:47
0
10
Turska neće po bilo koju cijenu u EU
0
Turska neće po bilo koju cijenu u EU
Zamjenik premijera turske vlade Cemil Cicek izjavio je da Ankara želi da uđe u Evropsku uniju ali ne po bilo koju cijenu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vicepremijer Cicek je tokom posjete sjevernom Kipru naglasio da njegova vlada želi da uvede zemlju u EU i dodao da "Tursku niko ne može da natjera da bira između Kipra i Evropske unije jer to pitanje niko nije postavljao kada smo 1999. godine postali kandidat za ulazak u Uniju. To pitanje se ne pominje u "kriterijima iz Kopenhagena", naglasio je potpredsjednik vlade .

Pregovori o ulasku Turske u EU već dvije godine tapkaju u mjestu, pošto Ankara još nije priznala Republiku Kipar koja je 2004. godine postala član Unije, prenosi Tanjug.

U Ankari priznaju samo samoproglašenu državu Turaka na sjevernom Kipru, koja je stvorena posle vojne intervencije i podjele otoka.

Potpredsjednik turske vlade je, kako prenosi državna agencija Anadolija, naglasio da "ako EU želi da postanu strategijska sila u regiji, ona to ne može postati bez Turske". Bez doprinosa Turske nemogućno je riješiti probleme na Bliskom istoku i u regiji Kavkaza, dodao je Cicek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: