Svijet
1

Turska ne dozvoljava učešće Izraela na samitu NATO-a u Chicagu

SRNA
Turska je odbila da dozvoli Izraelu učestvovanje na samitu NATO-a idućeg mjeseca, jer jevrejska država još nije uputila izvinjenje zbog ubistva turskih aktivista koji su prevozili pomoć Palestincima 2010. godine, izjavio je danas neimenovani turski zvaničnik.

Odnosi između dvije zemlje bitno su pogoršani nakon upada izraelskih komandosa na brod "Mavi Marmara" u maju 2010. godine, a u sukobima je ubijeno devet turskih državljana.

U septembru prošle godine Turska je protjerala izraelskog predstavnika i zamrzla vojnu saradnju, jer Izrael nije uputio izvinjenje zbog upada, čak ni nakon izvještaja UN o napadu na brod sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze.

"Nismo dali svoju saglasnost", rekao je turski zvaničnik, odgovarajući na pitanje da li Turska blokira učešće Izraela na samitu NATO-a u Chicagu 20. i 21. maja.

Prema njegovim riječima, Turska još zahtijeva zvanično izvinjenje i odštetu za žrtve napada na brod "Mavi Marmara".

Zvaničnik je naglasio da NATO predstavlja savez i da, iako Izrael nije član Alijanse, prisustvo njegovih predstavnika imalo bi značaja. Međutim, pošto sporno pitanje napada nije riješeno, bilo bi neprikladno pojavljivanje predstavnika jevrejske države.

Turski mediji javili su da su pojedine članice NATO-a tražile učešće Izraela na samitu u sklopu programa partnerstva koji je osmišljen za jačanje odnosa sa zemljama koje nisu u sastavu Alijanse.
Izrael je član Mediteranskog dijaloga, drugog programa NATO-a, uz još šest drugih zemalja koje nisu u članstvu Alijanse.

Turski zvaničnik je odbacio navode da Ankara "blokira" prisustvo Izraela, navodeći da sekretarijat NATO-a i saveznici neće zvanično iznositi ovo pitanje na dnevni red jer im je poznat stav Turske.

Portparol NATO-a rekao je da nije bilo razgovora o upućivanju poziva Izraelu na samit u Chicagu.