Svijet
0

Turska napravila novi korak prema EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska je u utorak napravila novi mali korak prema ulasku u Evropsku uniju, otvorivši dva nova tematska poglavlja od 35, koliko ih sadrže pregovori o priključenju Uniji.

Evropska unija i turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan otvorili su u Luxembourgu poglavlja koja se odnose na pravo trgovačkih društava i pravo intelektualnog vlasništva, doznaje se iz evropskih izvora.

S ovim je otvoreno osam poglavlja otkako su u oktobru 2005. godine počeli pregovori koji bi mogli potrajati 10 do 15 godina.

Babacan je izrazio žaljenje što pregovori o priključenju teku "sporo" i osudio političke prepreke koje postavljaju neke države članice.

On je posebno kritizirao Francusku, ne navodeći njeno ime, koja je prošle godine odbila otvaranje poglavlja o ekonomskoj i monetarnoj uniji, za koju Evropska komisija nije postavila uvjete.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan izjavio je na konferenciji za novinare da i od predstojećeg francuskog predsjedništva očekuje napredak u pristupnom procesu i otvaranje nekih poglavlja.

"Očekujemo da će francusko predsjedništvo biti korektno i transparentno i da ćemo napraviti napredak u pristupnom procesu", rekao je Babacan.

Evropska unija je zamrznula otvaranje osam poglavlja u pregovorima s Turskom zbog toga što Ankara i dalje odbija odobravati pristajanje kiparskih brodova i aviona u svojim lukama i na aerodromima.

Babacan je rekao da je pitanje odnosa s Kiprom "političke naravi", dok bi pregovori o pristupanju u EU trebali biti "tehničke naravi".

"Kada se uklone političke prepreke, moći ćemo brzo napredovati", rekao je šef turske diplomatije