{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska napravila novi korak prema EU

F
17.6.2008. u 13:28
0
0
Turska napravila novi korak prema EU
0
Turska napravila novi korak prema EU
Foto: Reuters
Turska je u utorak napravila novi mali korak prema ulasku u Evropsku uniju, otvorivši dva nova tematska poglavlja od 35, koliko ih sadrže pregovori o priključenju Uniji.
Evropska unija i turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan otvorili su u Luxembourgu poglavlja koja se odnose na pravo trgovačkih društava i pravo intelektualnog vlasništva, doznaje se iz evropskih izvora.

S ovim je otvoreno osam poglavlja otkako su u oktobru 2005. godine počeli pregovori koji bi mogli potrajati 10 do 15 godina.

Babacan je izrazio žaljenje što pregovori o priključenju teku "sporo" i osudio političke prepreke koje postavljaju neke države članice.

On je posebno kritizirao Francusku, ne navodeći njeno ime, koja je prošle godine odbila otvaranje poglavlja o ekonomskoj i monetarnoj uniji, za koju Evropska komisija nije postavila uvjete.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan izjavio je na konferenciji za novinare da i od predstojećeg francuskog predsjedništva očekuje napredak u pristupnom procesu i otvaranje nekih poglavlja.

"Očekujemo da će francusko predsjedništvo biti korektno i transparentno i da ćemo napraviti napredak u pristupnom procesu", rekao je Babacan.

Evropska unija je zamrznula otvaranje osam poglavlja u pregovorima s Turskom zbog toga što Ankara i dalje odbija odobravati pristajanje kiparskih brodova i aviona u svojim lukama i na aerodromima.

Babacan je rekao da je pitanje odnosa s Kiprom "političke naravi", dok bi pregovori o pristupanju u EU trebali biti "tehničke naravi".

"Kada se uklone političke prepreke, moći ćemo brzo napredovati", rekao je šef turske diplomatije

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: