Svijet
0

Turska napala kurdske ciljeve u sjevernom Iraku

FENA
Turski vojni helikopteri napali su kurdske separatističke pobunjenike u sjevernom Iraku manje od sedmice od okončanja velike kopnene operacije, javila je u srijedu turska televizijska stanica.

Turska vojska nije ni potvrdila ni negirala izvještaj privatne stanice NTV, koja je navela riječi zvaničnika iračkih Kurda da su Turci izveli napad u regiji Sidekan.

Saleh Ali, kapetan iračkih graničara, izjavio je za Associated Press da su turske letjelice bombardirale Dashti Barzji, nenastenjeno područje u pokrajini Irbil, oko 20 km od granice. On nije imao nikakve informacije o šteti.

U petak je turska vojska okončala osmodnevnu kopnenu ofanzivu protiv gerilaca Radničke partije Kurdistana, ili PKK, koje optužuje da koriste skloništa u sjevernom Iraku da pokreću gerilske napade protiv turskih ciljeva. Američki zvaničnci izvršili su pritisak na Tursku da okonča operaciju.

Odluka da se okonča operacija navukla je kritike u Turskoj, gdje opozicija optužuje vladu da je podlegla pritisku iz Washingtona da okonča kampanju prije vremena.

Visoki turski zvaničnici tvrde da je kopnena operacija bila uspješna.