Svijet
0

Turska: Nacionalizam u porastu, u anketi okrivljena EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Većina Turaka smatra da je u njihovoj zemlji nacionalizam u porastu i da je za to odnos Evropske unije prema Ankari glavni razlog, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je danas objavio list "Miliyet".

Prema anketi, koju je u februaru obavila kompanija za ispitivanje tržišta A&B, više od 50 posto ispitanih osjeća da je nacionalizam u porastu, dok se 30 posto s tim ne slaže.

Svaki peti učesnik u anketi kaže da se lično osjeća više nacionalistički. Jedna trećina ispitanih okrivljuje Evropsku uniju za porast nacionalizma u Turskoj, koja se nada da će se pridružiti Uniji, javio je Reuters.

Mnogi Turci imaju osjećaj da EU vrši nepravedan pritisak na njihovu zemlju oko čitavog niza pitanja i da Bruxelles ne želi Tursku, veliku i relativno siromašnu muslimansku zemlju, za svog člana.

Bruxelles je u decembru "zamrznuo" sa Turskom razgovore o ulasku u EU u osam od ukupno 35 oblasti, u kojima se vode pregovori, zbog odbijanja Ankare da otvori luke za Republiku Kipar, koja je članica EU. Ankara nema diplomatske odnose sa međurodnom priznatom vladom u Nikoziji, podsjetila je agencija.

Drugi razlog za porast nacionalizma je "neadekvatnost turske vanjske politike" o pitanjima kao što su Irak i Kipar.

Ankara je veoma zabrinuta zbog mogućnog raspada Iraka i pojave nezavisne kurdske države u sjevernom Iraku, što bi moglo podstaći separatizam među kurdskim stanovništvom na jugoistoku Turske.

U ispitivanju, koje je obavljeno 17. i 18. februara, učestvovalo je 2.396 osoba širom zemlje.