{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska: Na univerzitete bez marame

F
5.6.2008. u 21:21
0
0
Turska: Na univerzitete bez marame
0
Turska: Na univerzitete bez marame
Foto: AP
Ustavni sud Turske poništio je zakon o nošenju marame, zbog čega od sada studenticama neće biti dopušteno da na univerzitetima nose muslimanske marame, što je težak udarac naporima vladajuće stranke u promicanju islamskih vrijednosti.
U saopćenju Ustavnog suda stoji kako je prihvaćena žalba opozicijske stranke koja je zatražila da se blokira amandman zakona što ga je u februaru izglasovao parlament, koji bi studenticama dopustio nošenje marame tokom pohađanja nastave na sveučilištima, a što su sekularisti tada ocijenili podrivanjem sekularističke države.

Zakon o nošenju marame ima središnju ulogu u odvojenim sudskim slučajevima kojima se traži ukidanje Stranke pravde i razvoja zbog antisekularističkih aktivnosti te zabrana rada djelovanja 71 člana, uključujući premijera i predsjednika.

Ustavni sud donio je odluku prema kojoj je zakon o nošenju marame tokom nastave na univerzitetu u suprotnosti sa sekularnim načelima ustava, prenio je HRT.

Ukidanje zakona o zabrani nošenja marame bio je jedan od najvažnijih poteza kada je riječ o vjerskim pitanjima i većinskoj muslimanskoj, no ponajprije sekularnoj Turskoj od vojnog udara 1980., koji je doveo do energičnih mjera na području prava pojedinca.

Sekularistički establišment, koji čine vojni generali, suci i sveučilišni rektori, strahuje da bi ukidanje zabrane nošenja marame moglo podrivati sekularizam, jedno od glavnih načela na kojima se temelji moderna turska država.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: