Svijet
0

Turska: Na univerzitete bez marame

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ustavni sud Turske poništio je zakon o nošenju marame, zbog čega od sada studenticama neće biti dopušteno da na univerzitetima nose muslimanske marame, što je težak udarac naporima vladajuće stranke u promicanju islamskih vrijednosti.

U saopćenju Ustavnog suda stoji kako je prihvaćena žalba opozicijske stranke koja je zatražila da se blokira amandman zakona što ga je u februaru izglasovao parlament, koji bi studenticama dopustio nošenje marame tokom pohađanja nastave na sveučilištima, a što su sekularisti tada ocijenili podrivanjem sekularističke države.

Zakon o nošenju marame ima središnju ulogu u odvojenim sudskim slučajevima kojima se traži ukidanje Stranke pravde i razvoja zbog antisekularističkih aktivnosti te zabrana rada djelovanja 71 člana, uključujući premijera i predsjednika.

Ustavni sud donio je odluku prema kojoj je zakon o nošenju marame tokom nastave na univerzitetu u suprotnosti sa sekularnim načelima ustava, prenio je HRT.

Ukidanje zakona o zabrani nošenja marame bio je jedan od najvažnijih poteza kada je riječ o vjerskim pitanjima i većinskoj muslimanskoj, no ponajprije sekularnoj Turskoj od vojnog udara 1980., koji je doveo do energičnih mjera na području prava pojedinca.

Sekularistički establišment, koji čine vojni generali, suci i sveučilišni rektori, strahuje da bi ukidanje zabrane nošenja marame moglo podrivati sekularizam, jedno od glavnih načela na kojima se temelji moderna turska država.