Oporavak valute
508

Turska lira neznatno je ojačala, ministar finansija danas se obraća investitorima

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska lira neznatno je ojačala danas na kurs od ispod šest lira za jedan dolar poslije komentara iz SAD da carine na tursku robu neće biti ukinute ni ako Ankara oslobodi pritvorenog američkog postora i obećanja Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Turskoj.

Investitori su fokusirani na konferencijski razgovor koji će ministar finansija Berat Albajrak danas imati u 15.00 sati u pokušaju da umiri ulagače.

Lira je ove godine oslabila za 36 odsto prema dolaru.

Pastor Andrew Brawson optužen je u Turskoj za terorizam, a turske vlasti navode da je njegova situacija u nadležnosti sudova.

Ovo je samo jedan od nekoliko sporova između dvije zemlje koje su članice NATO saveza, uključujući neslaganja u vezi sa Sirijom i primjedbe Vašingtona na odluku Turske da kupi oružje od Rusije.

Lira je početkom sedmice bila na rekordnom minimalnom kursu od 7,24 lira za jedan dolar, ali se oporavila nakon što je centralna banka preduzela mjere za jačanje likvidnosti finansijskog sistema i zaustavila prodaju lire za druge valute.

Katarski emir juče je odobrio paket ekonomskih projekata, investicija i depozita u Turskoj u vrijednosti od 15 milijardi dolara nakon sastanka sa predsjednikom Tajipom Erdoganom u Ankari.