Ministar odbrane Ismet Yilmaz
0

Turska: Kraj vojnih operacija protiv Kurda u dolini Kazan

FENA
Ismet Yilmaz
Ismet Yilmaz
Turski ministar odbrane Ismet Yilmaz objavio kraj velike vojne operacije u dolini Kazan protiv pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

Vojna akcija je pokrenuta nakon terorističkog napada PKK-a u gradu Cukurca u jugoistočnoj pokrajini Hakkari u kojem su ubijena 24 turska vojnika. - Operacija vođena u dolini Kazan kao odgovor na napad na Cukurcu je završena. Ali, naša borba protiv terorizma se nastavlja, kazao je Yilmaz, prenosi Anadolija.

Dolina Kazan nalazi se između turske provincije Hakkari i sjevera Iraka. Grad Cukurc bio je u centru serije istovremenih napada boraca PKK-a na osam vojnih ciljeva u provinciji Hakkari, 19. oktobra, u kojima je poginulo 24 vojnika i 18 povrijeđeno.

Turska armija objavila je 20. oktobra da je kao odgovor na te napade pokrenula "široku operaciju pešadije, uz podršku avijacije na pet lokacija na sjeveru Iraka i u Turskoj, uz učešće 22 bataljona. U vojnoj operaciji je, prema pisanju štampe, učestvovalo 10.000 vojnika.

Napadi boraca PKK-a, koji su imali najtragičniji bilans u posljednjih 20 godina, izazvali su šok u Turskoj. Mnoge zemlje PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U sukobu s Kurdima u Turskoj je od 1984. godine, kada je PKK-a pokrenuo pobunu s zahtjevom za autonomiju kurdskih oblasti na istoku zemlje, poginulo 45.000 osoba.