Svijet
0

Turska korak bliže ulasku u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema pisanju turskih medija, Turska se može nadati do sada najboljem godišnjem izvještaju Evropske komisije; razlog je veća briga za prava kurdske manjine u Turskoj, izvještava Deutsche Welle.

Velika prepreka ulasku Turske u Uniju su Franuska, Njemačka i Austrija, koje smatraju da bi s tom zemljom najbolje bilo strateško partnerstvo.

Turska je već deset godina kandidatska zemlja, a pristupne pregovore je počela zajedno s Hrvatskom u oktobru 2005.

Do sada su pregovori tekli sporo jer su se reforme provodile puževim korakom. Evropska komisija ponjaprije je kritizirala tursko pravosuđe, a najčešća meta bila su prava manjina i žena.

Ako se predviđanja turskih medija pokažu tačnima, Evropska komisija će u oktobru predstaviti svoj najpozitivniji izvještaj o Turskoj od 2005. Prije svega zbog snažnijeg angažmana oko kurdske manjine i diplomatskog zbližavanja s Armenijom.

Turska će ipak morati primiti i kritike zbog i dalje ograničenih prava medija i slobode izražavanja. Osim toga, vlada u Ankari mora bolje štititi nemuslimansko stanovništvo, što će vjerojatno biti posebno istaknuto u izvještaju Evropske komisije.