Svijet
0

Turska: izmjene u spornom krivičnom zakonu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski parlament usvojio je izmjene u krivičnom zakonu koji je bio na udaru kritike Evropske unije zbog ograničavanja slobode govora.

Sporni član 301 krivičnog zakona omogućavao je vlastima da krivično gone intelektualce, uključujući nobelovca Orhana Pamuka, zbog uvrede turskoga nacionalnog identiteta.

Turski parlament je kasno u utorak uvečer, sa 250 glasova za i 65 protiv, usvojio prijedlog zakonskih amandmana.

Zakonske izmjene, koje je podržala vlada, nisu međutim naišle na sveopće odobravanje, pa se mogu čuti kritike da amandmani i dalje nisu sveobuhvatni jer se sada uvreda turske nacije smatra krivičnim djelom zbog kojeg su propisane zatvorske kazne u trajanju do dvije godine, javio je BBC.

Prema izmijenjenome krivičnom zakonu, zatvorske kazne za uvredu turske nacije smanjuju se sa maksimalnih tri na dvije godine.

Evropska unija već nekoliko godina poziva Tursku da izmijeni član 301, koji je i jedna od glavnih prepreka na neizvjesnom putu Ankare ka članstvu u Uniji.

Zahtjevi za izmjene krivičnog zakona intenzivirani su nakon ubistva novinara Hranta Dinka, prošle godine, kome je turski sud također sudio zbog povrede člana 301 krivičnog zakona.