Svijet
0

Turska: Izbor predsjednika na neposrednim izborima?

FENA
Turski parlament izglasao je u četvrtak velikom većinom glasova ustavne amandmane koji omogućavaju izbor predsjednika države na neposrednim izborima umjesto kao do sada u parlamentu.

Dvije trećine poslanika turske skupštine glasalo je za amandman o novom načinu za izbor predsjednika zemlje, koji je predložila vladajuća stranka Pravde i razvoja - i koji predstavlja glavni činilac usvojenog paketa ustavnih amandmana.

Amandmane koje je u četvrtak podržao parlament treba odobriti i predsjednik Ahmet Necdet Sezer - poznat po svojim tvrdim sekularističkim uvjerenjima.

On je ovlašten i da stavi veto na prijedlog usvojen u skupštini, što će se najvjerovatnije i dogoditi prema ocjeni dopisnika BBC-a u Ankari.

Prošle sedmice je Ustavni sud Turske odbacio pokušaj vladajuće stranke da u parlamentu izglasa aktuelnog šefa diplomatije Abdullaha Gula za novog predsjednika - tako što je pozitivno riješio žalbu opozicijskih stranaka i poništio glasanje o Gulovoj kandidaturi zbog nedostatka kvoruma.

Sekularni establišment u Turskoj smatra ministra Gula islamistom a predstavnici toga dijela političke javnosti u zemlji kažu da bi njegov izbor na položaj predsjednika mogao predstavljati kršenje turskog ustava koji odvaja vjeru od politike.