Svijet
0

Turska: Imenovan novi zapovjednik kopnenih snaga

FENA
Necdet Ozel
Necdet Ozel
Turski predsjednik Abdullah Gull imenovao je u petak kasno navečer generala Necdeta Ozela za novog zapovjednika turskih kopnenih snaga, a očekuje se da će on kasnije biti postavljen i za zapovjednika oružanih snaga Turske, javljaju u subotu turski mediji.

Prethodno su ostavke podnijeli zapovjednik oružanih snaga Turske Isik Kosaner i zapovjednici kopnenih, pomorskih i zračnih snaga, prenosi Reuters.

Prema tradiciji, samo zapovjednik kopnenih snaga može doći na čelo armije, pa je tako general Ozel najprije postavljen na taj položaj.

Turski mediji nagađaju da bi razlog kolektivne ostavke vojnog vrha mogao biti sukob vlade i vojske oko napredovanja generala koji su u zatvoru optuženi za pokušaj državnog udara. Zapovjednici turske vojske traže pravo na promociju za vojne oficire iako su oni u zatvoru do završetka sudskog procesa, a Erdoganova vlada to odbija.

Među zatvorenicima je i visokorangirani general koji je trebao postati zapovjednik zračnih snaga.

U turskim zatvorima su 42 generala optužena za kovanje urote u cilju rušenja vlade.

Posljednjih nekoliko godina u odnosima vojske i vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana vladaju tenzije, a Kosaner se u proteklih nekoliko dana sastao s predsjednikom vlade nekoliko puta, prenosi BBC.

Kosaner je na čelo turskih oružanih snaga postavljen prije nešto više od godinu dana.

Vlada tada nije podržala prijedlog vojske da se na ovaj položaj postavi general Hasan Igsiz, koji se dovodio u vezu s navodnim planiranjem držanog udara 2003. godine.