Svijet
0

Turska i Irak potpisali sporazum o borbi protiv kurdskih pobunjenika

FENA
Turska i Irak u petak su potpisali kontrateroristički sporazum koji ima za cilj slamanje separatističkih kurdskih pobunjenika koji napadaju Tursku iz baza u Iraku.

Sporazum, ipak, nije udovoljio zahtjevu Ankare da pošalje vojnike u potjeru za kurdskim pobunjenicima koji bježe preko granice u sjeverni Irak, javila je privatna televizija NTV. Sporazum su potpisali irački ministar unutrašnjih poslova Jawad al-Bolani i njegov turski kolega Besir Atalay, porenosi AP.

Sporazum je uslijedio dan nakon što je turski premijer Recep Tayyip Erdogan zatražio od Sjedinjenih Držsava da djeluju protiv kurdskih pobunjenika koji su pojačali napade na njegovu zemlju iz baza u Iraku, upozoravajući da bi američko kontinuirano nedjelovanje moglo naškoditi američkim odnosima s ključnom muslimanskom saveznicom.

Turska je postala rastuće nezadovoljna Sjedinjenim Državama što ne ostvaruju obećanja da će se pozabaviti separatističkim gerilcima iz Radničke partije Kurdistana ili PKK.

"Naša očekivanja po tom pitanju veoma su jasna. Iračke vlasti i SAD moraju hitno poduzeti konkretne mjere", izjavio je Erdogan u četvrtak u Vijeću za međunarodne odnose u New Yorku.