Strasburg
0

Turska i dalje protiv da Rasmussena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turska je danas jasno pokazala da se tokom samita NATO-a neće složiti sa izborom danskog premijera za mjesto generalnog sekretara Alijanse, izjavio je neimenovani visoki turski zvaničnik.

"Zašto bi se Turska složila danas oko kandidata? Jučer je turski premijer govorio o tome i mi ostajemo pri tome", rekao je taj zvaničnik, kako prenosi Reuters.

Ova izjava je data poslije dugačkog telefonskog razgovora između italijanskog premijera Silvija Berlusconija i turskog kolege Tayyipa Erdogana o ovom pitanju, napominje britanska agencija.

Sadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Holanđaninu Jaapu de Hoopu Schefferu mandat ističe krajem jula. Kao kandidat za njegovo mjesto na samitu te organizacije u Strasburgu i Kehlu predložen je Danac Rasmussen.

Tome se, međutim, suprotstavila Turska jer smatra da Rasmussen, zbog njegovog ponašanja oko sporne karikature poslanika Muhammeda, koju su 2006. godine objavili danski mediji, što je tada izazvalo burnu reakciju islamskog svijeta, ne može voditi osjetljive misije NATO-a u muslimanskom svijetu.

Sinoć su, kako su prenijeli njemački mediji, američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bezuspješno pokušavali da promijene stav Turske.