Uzvratili vatru
16

Turska granatirala Siriju nakon ubistva turske porodice

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turske snage gađale su mete u Siriji nakon što su granate iz te zemlje ubile pet ljudi u turskom gradu Akcakaleu, nedaleko od granice između dvije zemlje.

Turska je stupila u kontakt sa UN nakon što su granate ispaljene iz sirijskog mjesta Tall al-Abyad, gdje snage lojalne predsjedniku Basharu al Asadu pokušavaju da uguše pobunu koja je počela prije 18 mjeseci.

U izvještajima se navodi da su među žrtvama u turskom gradu žena i njeno troje djece, prenio je BBC.

Premijer Recep Tayyip Erdogan saopćio je da su turske snage uzvratile artiljerijskom vatrom po metama sa sirijske strane granice koje su identifikovane uz pomoć radara.

Potpredsjednik turske vlade Bulent Arinc izjavio je da Sirija mora snositi odgovornost zbog ovog incidenta i da mora uslijediti odgovor po međunarodnom pravu.

Ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu stupio je u kontakt sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-moonom, mirovnim izaslanikom UN Lakhdarom Brahimijem i generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, saopćila je njegova kancelarija.

Rasmusen je rekao Davutogluu da oštro osuđuje incident i da nastavlja da prati događaje u regionu "pažljivo i uz veliku brigu", saopćio je NATO.

Rasmusen je ranije naglasio da Alijansa ne namjerava da interveniše u Siriji, ali da je spremna da brani Tursku ako je to potrebno.

Grad Akcakaleu bio je meta više puta i posljednjih nekoliko sedmica. Njegovim stanovnicima preporučeno je da se ne približavaju granici, a širom regiona zatvoreno je više od 100 škola zbog nasilja u susjednoj Siriji.

Agencija Anadolija prenijela je da su se bijesni mještani okupili ispred gradonačelnikove kancelarije zbog pogibije njihovih sugrađana.