Svijet
0

Turska gomila trupe na granici s Irakom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Helikopteri turske vojske u petak su iskrcali još vojnika na granicu s Irakom, dok su u Ankari u toku diplomatski napori kako bi se izbjegla velika ofanziva protiv kurdskih gerilaca u sjevernom Iraku.

Državna novinska agencija Anadolija javila je da su helikopteri Cobra i borbeni avioni također napali skloništa Kurdistanske radničke partije (PKK) otrivena nakon izviđačkih misija duž granice i unutar Turske, koja ima drugu po veličini vojsku u NATO-u.

Turska je nagomilala skoro 100 hiljada vojnika duž planinske grance prije eventualne prekogranične operacije u cilju slamanja oko 3.000 gerilaca zabranjene PKK-a koji izvode smrtonosne napade u Turskoj iz sjevernog Iraka.

Irački, turski i američki diplomati pojačali su napore da se izbjegne turska ofanziva velikog obima, ali su turski premijer i predsjednik u više navrata izjavljivali da njihova zemlja više neće trpjeti napade PKK-a iz Iraka.

"Prebacili smo još vojnika iz drugih pokrajina u pokrajinu Sirnak", izjavio je Reutersu vojni izvor u jugoistočnoj Turskoj koji je odbio da se prdstavi. Turska vojska povećala je nivo trupa uglavnom u pokrajinama Hakkari i Sirnak, koje se graniče s Irakom.

Sigurnosni izvori izjavili su Reutersu da je deset helikoptera Sikorsky koji prevoze trupe i vojnu opremu uzletjelo iz grada Yusekova u pokrajini Hakkari i krenulo ka regiji Daglica u blizini Iraka.

Iračka delegacija počela je u petak razgovore u Ankari s turskim civilnim i vojnim zvaničnicima.