{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Turska će pokrenuti pitanje nuklearnog oružja Izraela"

F
12.4.2010. u 11:38
0
14
"Turska će pokrenuti pitanje nuklearnog oružja Izraela"
0
"Turska će pokrenuti pitanje nuklearnog oružja Izraela"
Foto: http://d.yimg.com/i/ng/ne/afp/20100407/16/2095855413-israel-main-threat-middle-east-peace-turkish-pm.jpg
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da neće da "zatvara oči" pred izralskim nuklearnim programom i da će to pitanje pokrenuti na dvodnevnom samitu 47 zemalja o sprječavanju širenja nuklearnog oružja, koji u ponedjeljak počinje u Washingtonu.
"Pozvaću međunarodnu zajednicu, koja je toliko osjetljiva na Iran, da pokloni pažnju i nuklernom programu Izraela", izjavio je Erdogan u Istanbulu prije nego što je otputovao u Washington, prenijela je agencija Anadolija.

Predsjednik turske vlade naglasio je da se o nuklearnom programu Irana ne može suditi na osnovu "pretpostavki i špekulacija", pogotovo što lideri u Teheranu tvrde da se proces obogaćivanja urana provodi radi proizvodnje energije.

Turska, koja je nestalni član Vijeća sigurnosti UN-a, protivi se uvođenju novih sankcija protiv Irana i kritikuje velike sile da u regionu vode politiku "duplih standarda" - jednu prema Iranu, a drugu prema Izraelu.

Premijer Izraela Benjamin Netanyjahu odustao je od putovanja na samit u Washington, kada se saznalo da će Turska i još neke islamske zemlje pokrenuti izraelsko nuklearno naoružanje.

U Izraelu nikada nisu potvrdili, ali ni demantovali da posjeduju nuklearno oružje. Nezavisni stručnjaci, međutim, tvrde da ta zemlja "ima 100 do 200 bojevih glava".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: