{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska će otvoriti Kipru jednu luku i jedan aerodrom

F
7.12.2006. u 10:08
0
0
Turska će otvoriti Kipru jednu luku i jedan aerodrom
0
Turska će otvoriti Kipru jednu luku i jedan  aerodrom
Turska, kojoj prijeti prekid pregovora o priključenju Evropskoj uniji, konačno je prihvatila da otvori jednu luku i jedan aerodrom za kiparske brodove i avione, saopćio je u četvrtak glasnogovornik predsjedavajuće Evropske unije.
Mikko Norros je izjavio da su Turci poslali poruku finskoj vladi, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, da je informira o toj odluci.

Već mjesecima, Evropljani prijete da će prekinuti pregovore o priključenju s Ankarom zbog njenog upornog odbijanja da otvori svoje luke i aerodrome grčkoj Republici Kipar, koju Turska ne priznaje.

U utorak je finski premijer Matti Vanhanen izjavio da su Dvadesetpetorica u ponedjeljak, na sastanku evropskih ministara vanjskih poslova, pronašli konsenzus o nastavku pregovora o priključenju Turske. Time, on očekuje da se to pitanje i ne razmatra na evropskom samitu od 14. i 15. decembra.

Prošle sedmice je Evropska komisija savjetovala zemljama članicama EU-a da djelimično prekinu pregovore o priključenju, ali su Dvadesetpetorica bili vrlo podijeljeni o tom pitanju, što je turska vlada ocijenila neprihvatljivim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: