{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Turneja po Evropi omogućila je postizanje istinskih uspjeha"

F
4.4.2009. u 16:03
0
0
"Turneja po Evropi omogućila je postizanje istinskih uspjeha"
0
"Turneja po Evropi omogućila je postizanje istinskih uspjeha"
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u svom sedmičnom govoru za radio da su samit G-20 od četvrtka i njegovi susreti s čelnicima ostatka svijeta u Evropi ove sedmice omogućili "istinske i nove uspjehe".
"Radili smo na jačanju naših saveza, nismo riješili sve probleme... ali smo postigli stvarne i bez presedana uspjehe i tako ćemo nastaviti u narednim sedmicama i mjesecima", rekao je Obama.

Šef američke države ocijenio je da je sporazum zaključen na samitu G-20 industrijski razvijenih zemalja i zemalja u razvoju u Londonu bio "preokret u iznalaženju oporavka svjetske ekonomije".

"Jedini izlaz iz krize koja je svjetska u svojim ciljevima jeste i
svjetski odgovor u naporima na koordiniranju", ocijenio je Obama.

U četvrtak se 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i onih u razvoju složilo da odobre hiljadu dodatnih milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svjetskoj banci kako bi se pružila pomoć teško pogođenim ekonomijama.

Prema Obami, zemlje G-20 upravo počinju djelovati kako bi ponovo pokrenule kreditna tržišta, stimulirale ekonomski rast i otvorile nova radna mjesta.

Vezano za diplomatske aspekte svoga dolaska u Evropu, posebno na samit NATO-a u Francuskoj i Njemačkoj, Obama je naglasio da je neophodna suradnja na svjetskoj razini kako bi se suočili s problemima koji potresaju svijet.

"Nijedno mjesto na svijetu ne može biti zaštićeno od prijetnji 21. stoljeća, niti može biti pošteđeno zabrinutosti o problemima i potrebama drugih nacija", naglasio je Obama. "Jedini način da se krene dalje jesu napori u kojima ćemo zajednički sudjelovati i koje ćemo podržati", ocijenio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: