Nacija sa više identiteta
83

Turkijski narod u pravoslavnom svijetu: Ko su Gagauzi

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Gagauzi su etnička skupina s oko 200.000 stanovnika. Uglavnom žive u Republici Moldaviji, posebno u južnoj regiji Gagauzije, ali ih se također može naći u Ukrajini, Bugarskoj i Turskoj.

Porijeklo Gagauza može se pratiti unatrag do 13. stoljeća, kada su prvi put migrirali iz srednje Azije na Balkan. Smatraju se turskim narodom, a njihov jezik, gagauz, poseban je dijalekt turskog jezika.

Turkijski narodi su inače etničke grupe koje govore jezike iz turkijske jezičke porodice i naseljavaju široko područje od istočne Azije do srednje i istočne Europe, Bliskog istoka i Srednje Azije. Svakako najpoznatiji narod iz te grupe su Turci, no tu su i Azerbejdžanci, Turkmeni, Kazaci i mnogi drugi. Apsolutna većina su muslimani, stoga su Gagauzi specifični.

Gaguazi u tradicionalnoj nošnji
Gaguazi u tradicionalnoj nošnji

Uprkos turskom porijeklu, Gagauzi su većinom pravoslavni kršćani koji su se preobratili tokom 19. stoljeća. Međutim, zadržali su neke od svojih tradicionalnih običaja i vjerovanja, uključujući korištenje šamanizma za liječenje i proricanje.

Šeširi su dio tradicije Gaguaza
Šeširi su dio tradicije Gaguaza

Gagauzi imaju bogato kulturno naslijeđe koje uključuje muziku, ples i tradicionalnu odjeću. Njihovu muziku karakterizira korištenje duduka, puhačkog instrumenta, a njihov je ples poznat po brzom pokretu nogu i zamršenim uzorcima. Tradicionalna odjeća Gagauza uključuje vezene haljine i jakne za žene i ukrašene prsluke i hlače za muškarce.

Jedan od najznačajnijih događaja u historiji naroda Gagauz bilo je osnivanje autonomne teritorijalne jedinice Gagauzije 1994. godine. To je bila prva autonomna regija za narod Gagauza, koja im je omogućila veću kontrolu nad vlastitim poslovima, uključujući korištenje gagauskog jezika u obrazovanju i vladi.

Prijestolnicu Gaguaza, grad Kornat, je prije nekoliko godina posjetio i Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Prijestolnicu Gaguaza, grad Kornat, je prije nekoliko godina posjetio i Erdogan (Foto: EPA-EFE)

Uprkos izazovima s kojima su se Gagauzi suočavali kroz svoju historiju, uspjeli su zadržati svoj poseban identitet i kulturnu tradiciju. Danas nastavljaju igrati važnu ulogu u kulturnoj raznolikosti Balkana i Istočne Europe.