Svijet
0

Turk: Slovenija može dati savjet o redefiniranju Daytonskog sporazuma

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Turk izjavio je u srijedu da se Slovenija mora držati zajedničke vanjske i sigurnosne politike Evropske unije, ali da bi si mogla priuštiti i koji "korak naprijed", odnosno "eksperiment", doduše ne kad je riječ o pitanju Kosova, ali možda kad se radi o BiH.

Iako Slovenija nije sudjelovala u donošenju Daytonskih sporazuma niti je u njima supotpisnica, ona bi kad je riječ o BiH mogla dati neki savjet kako redefinirati Daytonski sporazum i potražiti nova ustavna rješenja, pojasnio je Turk, sudjelujući na tribini koju je organizirao institut za balkanske i bliskoistočne studije IFIMES sa sjedištem u Ljubljani.

Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je u razgovoru s dopisnicima akreditiranim u Bruxellesu koji su boravili u Sloveniji rekao da je BiH na Balkanu ozbiljniji problem od Kosova, misleći na njezin daytonski ustav i funkcioniranje države kojom upravlja međunarodna zajednica. Nakon rezervi na koje je ta njegova izjava naišla u BiH objasnio da nikad nije rekao da je BiH za Sloveniju prioritet kojim će se baviti tijekom svojeg predsjedanja Unijom.

Janšina vlada očekuje da će se do kraja juna, kad njezin evropski mandat preuzima Francuska, biti riješeno pitanje Kosova, a nudi i brže uključivanje Srbije u EU kako bi se omogućilo da na Kosovo ode misija EU-a.