Svijet
0

Turisti odlaze iz Sharm El-Sheika, policija uhapsila 87 ljudi

NINA
Egipatska policija nastavila je danas masovna hapšenja nakon terorističkih napada u ljetovalištu Sharm el-Sheiku koga je do sada napustilo više od 6.500 turista.

Policija je do sada uhapsila 87 ljudi, ali niko od uhapšenih nije optužen za umiješanost u terorističke napade u noći između petka i subote u Sharm el-Sheiku.

Egipatski ministar zdravstva Mohamed Awad Tageldin izjavio je danas da su poginule 63, a ne 88 osoba kako su neki mediji prenijeli. On je rekao da je u bolnicama zadržano 66 ranjenih ljudi, prenio je Reuters.

Međutim, ured egipatskog premijera je saopštio da je u eksplozijama poginulo 75 ljudi, a ministarstvo turizma je navelo da su 34 tijela još uvijek neidentificirana, prenijela je agencija DPA.

Među poginulima je sedam neegipćana, uključujući po jednog Čeha i Talijana te dva Turčina. Na stotine turista i danas napušta ljetovalište Sharm el-Sheik i vraća se svojim kućama, uglavnom u evropske gradove, javile su agencije.

Dužnosnici međunarodnog aerodroma u Sharm el-Sheiku su potvrdili da je više od 6.500 turista otišlo, a da je jučer u ljetovalište stiglo oko 2.940 novih gostiju. Sve karte za 46 čarter letova za odlazak su rasprodane, a u dolascima u 51 avionu ima mnogo slobodnih mjesta, prenijela je agencija Itar-Tass.

Danas je u Italiju prebačeno 12 Talijana ranjenih u eksplozijama u Sharm el-Sheiku, od kojih je šest zadržano u bolnici u Rimu, javila je agencija AP. Iz egipatskog ministarstva turizma je saopšteno da je još rano reći kolika će šteta biti nanesena turizmu zbog napada.