Trebao biti u karantinu
8

Turist iz New Yorka uhapšen na Havajima nakon što je na Instagramu objavio slike s plaže

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turist iz New Yorka uhapšen je na Havajima nakon što je na Instagramu objavio slike na plaži u periodu kada je trebao biti u karantinu.
Dvadesetšestogodišnji muškarac uhapšen je zbog kršenja obaveznog havajskog pravila od 14 dana u karantini, kao i zbog nedoraslog falsificiranja vlasti, navodi se u izjavi ureda guvernera Havaja, piše CNN.

Muškarac je u ponedjeljak stigao u O'ahu i brzo na Instagramu objavio brojne fotografije sebe na plaži. On je navodno koristio javni prevoz da bi stigao do mnogih mjesta na kojima se fotografisao, navodi se u saopćenju.

"Vlasti su postale svjesne njegovih objava na društvenim medijima od građana koji su vidjeli njegove postove na plaži sa daskom za surfanje, sunčanju i šetnji Waikikijem", navodi se u saopćenju.

Na Havajima je prijavljeno 638 slučajeva zaraze koronavirusom i 17 smrtnih slučajeva. U nastojanju da zaustavi širenje virusa, država zahtijeva od putnika na otocima da idu u karantinu od 14 dana, a da pri tome ne napuštaju hotelsku sobu ili boravište. Od njih se traži da ispune dokument u kojem priznaju da je kršenje karantina krivično djelo za koje je novčana kazna od 5.000 dolara i zatvorska kazna do godinu dana, saopćeno je iz državnog ministarstva transporta.

Država je produžila obavezan karantin do kraja juna. Mnogi posjetitelji, uključujući mladence na medenom mjesecu, uhapšeni su zbog ignorisanja državnih karantinskih naredbi.