Svijet
0

Turčin prvi put predvodi jednu njemačku stranku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stranka Zelenih, jedna od najvećih njemačkih političkih stranaka, izabrala je sina turskih imigranata na vodeći politički položaj, što je prvi put da je jedna stranka u Njemačkoj izabrala čelnika imigrantskog porijekla, piše u ponedjeljak International Herald Tribune. Izbor Cema Ozdemira (42), rođenog u južnoj Njemačkoj, čiji su roditelji došli iz Tursku da rade kao "gastarbajteri" ili strani radnici, tokom 1960-ih, predstavlja prekretnicu ne samo za Zelene nego također i za cijelu zemlju.

Čak i pored toga što više od 2,6 miliona Turaka živi u Njemačkoj, na koje otpada tri posto stanovništva, samo nekoliko ih je uspjela doći do viših položaja u svojim profesijama, uključujući politiku i građansku službu, pišu novine.

Izgleda, međutim, nakon što je konzervativna stranka izabrala Angelu Merkel da se natječe za kancelarku u 2005., i s manjinskim Turčinom na čelu uticajne stranke, da njemačko dtruštvo polako raskida s prošlošću, kada se na prisustvo žena u javnom životu gledalo s podozrenjem a glas imigranata se rijetko mogao čuti.

Ozdemir, društveni analitičar koji je studirao na Luteranskom koledžu u gradu Reutlingen u državi Baden-Württemberg, izabran je za poslanika Zelenih u donjem domu parlamenta, Bundestagu 1994., što je bilo prvi put da je neko s turskim korijenima dobio takav mandat.

On je prešao u Evropski parlament nakon što je bio prisiljen prepustiti mjesto u parlamentu zbog korištenja avionskih karata, koje su plaćene iz javnih fondova, u privatne svrhes.

Ozdemir, koji je oženjen, ima jedno dijete i govori njemački s blagim južnjačkim akcentom - pridružio se nekolicini manjinskih Turaka u Zelenim, socijaldemokratima i novoj populističkoj Lijevoj stranci, koji žele da njihove stranke predstavljaju šarolikost njemačkog društva.

"Želim društvo u kojem svi imaju iste prilike, bez obzira odakle dolaze", izjavio je Ozdemir u svom pozdravnom govoru na kongresu Zelenih u centralnom njemačkom gradu Erfurtu. On je dobio 79,2 posto glasova i pridružio se Claudiji Roth na čelu Zelenih.

Procjenjuje se da je oko 660.000 Turaka dobilo njemačko državljanstvo od 1972., što im daje značajan uticaj.

Sudeći po vodećim političkim strankama, više od pola miliona Turaka imalo je pravo glasa na izborima u 2005. a 75 posto ih je glasalo za socijaldemokrate, 9,2 posto za Zelene i manje od pet posto za kršćanske demokrate Angele Merkel, piše International Herald Tribune.