Svijet
0

Turčin optužen za otmicu aviona traži odštetu

FENA
Turčin, koji je greškom optužen da je prošlog mjeseca učestvovao u otmici aviona, izjavio je u petak da od vlasti traži odštetu i kamate zbog psihičkih problema od kojih pati nakon te zabune.

"Ne osjećam se dobro jer me ljudi zovu 'gusarom' i cijeli svijet me i dalje smatra kriminalcem. Patio sam od nesanice, imao sam košmare", izjavio je Mehmet Ertas novinskoj agenciji Anadolija.

On je kazao da su ljekari kod njega dijagnosticirali posttraumatske nemire.

Ministarstvo pravde je u jednom saopćenju identificiralo Ertasa kao saučesnika jednog zračnog gusara koji je 3. oktobra oteo avion državne kompanije Turkish Airlines što je letio na relaciji Tirana - Istanbul i usmjerio ga prema Italiji.

Ministarstvo je nakon nekoliko sati demantiralo svoje saopćenje drugim saopćenjem, navodeći da je u avionu bio samo jedan otmičar, dezerter iz turske vojske koji nije bio naoružan i koji je uvjerio pilote da u avionu ima saučesnike.

Ertas traži 65.000 turskih livri odštete (35.000 eura) plus kamate i upozorava da će ići na sud ako ministarstvo pravde ne isplati ovu sumu, javila je Anadolija.