Svijet
0

Turčin koji je pokušao oteti avion upućen na psihijatriju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turčin koji je u srijedu navečer uzalud pokušavao oteti avion Turkish Airlinesa na relaciji Oslo - Istanbul izveden je u četvrtak pred sud koji je odlučio da se psihijatrijskim pregledom utvrde njegove mentalne sposobnosti, javila je u četvrtak agencija Anadolija.

Četrdesetogodišnji Cuma Yasar pojavio se pred sucima porotničkog suda u Bakirkoyu, na evropskoj obali metropole, a zatim je odveden na psihijatrijsku kliniku u istoj četvrti kako bi bio podvrgnut ispitivanju, precizirala je agencija.

Prema rezultatima ispitivanja, sud će odlučiti šta dalje. Ako je osumnjičeni mentalno zdrav, sudit će mu se i mogao bi dobiti do 10 godina zatvora.

On je pokušao oteti avion manje od jednog sata prije slijetanja Boeinga 737, koji je prevozio 59 putnika, tvrdeći da ima bombu. Putnici su ga savladali, a istanbulska policija ga je uhapsila nakon slijetanja. Nije pronađen eksploziv.

Norveške novine objavile su u četvrtak, citirajući jednog Cuminog prijatelja, da je on nekoliko puta podnosio molbu za dobivanje azila u Norveškoj i da je svaki put odbijen.

"Nisam iznenađen. Kad sam s njim jučer razgovarao rekao mi je da ide u Oslo da riješi neke stvari i da se najvjerovatnije neće vratiti", kazao je ovaj prijatelj, koji je želio da ostane anoniman, za lokalne novine Avisa Hordaland.