Svijet
0

Turci su religiozniji i od Iranaca

FENA
Istanbul
Istanbul
U toku rasprave o ukidanju zabrane nošenja marame turski mediji zaključili su da su Turci, usprkos laicističkoj državi, religiozniji od Iranaca koji žive u islamskoj državi, odnosno da su od njih revniji u sudjelovanju u vjerskim obredima.

Nasuprot 67.000 škola koliko ih ukupno ima u Turskoj, Turci se mogu pohvaliti sa čak 85.000 džamija. Zemlja koja broji 90.000 vjerskih dužnosnika ima samo 77.000 liječnika. Te statističke podatke objavio je dnevni list Milliyet a prenosi austrijska novinska agencija APA.

Turski parlament je u srijedu počeo raspravu o kontroverznom prijedlogu ukidanja zabrane pokrivala za glavu na sveučilištima. Kako procjenjuje njemačka novinska agencija dpa, budući da je riječ o ustavnoj promjeni, odluka o tome može se očekivati tek u subotu.

Očekuje se da parlament potvrditi amandman vladajuće stranke AK koji bi trebalo da ublaži zakon iz 1989. kojim se studenticama zabranjuje nošenje marame na fakultetima.

Više od sto hiljada svjetovno usmjerenih Turaka okupilo se u prošlu subotu na protestima protiv najavljene reforme zakona o marami, smatrajući to potezom koji će u Tursku uvesti stroži oblik islama jer maramu smatraju simbolom radikalnog islama.

U Turskoj postoji 25.000 udruga čija je svrha skupljanje novca za gradnju džamija, navodi se dalje u statističkom pregledu.

Prema istom izvoru, na tradicionalnoj molitvi petkom u džamiji u Turskoj se tradicionalno okuplja daleko više vjernika nego u susjednom Iranu, u kojem je na vlasti klerikalni režim.

Autor članka u Milliyetu Can Duenar naveo je riječi zastupnika vladajuće stranke u turskom parlamentu Yazicioglua Meclisa, koji je 2003. utvrdio da se u Turskoj, koja broji 70 miliona stanovnika, svakog petka okuplja na molitvu 20 miliona ljudi, dok u Iranu s približno toliko stanovnika na molitvu dolazi samo oko sedam miliona vjernika.

Prema istom izvoru u Iranu svakodnevnu molitvu obavlja dva miliona vjernika a u Turskoj deset miliona.

Milliyet također navodi da državni ured za pitanje vjera Diyanet raspolaže proračunom većim od osam ministarstava zajedno.

Nasuprot 25.000 udruga za potporu gradnje džamija, u Turskoj postoji samo jedna udruga prijatelja i podupiratelja opere.

Objavljeni podaci međutim ne potvrđuju strahove da su pripadnici drugih vjera u Turskoj izloženi pritiscima da prijeđu na islam. Dok je u Turskoj 2005. ukupno 210 osoba promijenilo religiju, u Njemačkoj je u posljednje tri godine čak 1.260 osoba prešlo na islam, navodi Milliyet.