Svijet
0

Turci prihvatili ustavne amandmane

FENA
Turski birači su na referendumu u nedjelju velikom većinom glasova prihvatili ustavne promjene i neposredan izbor predsjednika države, pokazali su djelomični rezultati.

Nakon 45 posto prebrojanih biračkih listića, oko 72 posto birača glasalo je za ustavne promjene, a 28 posto protiv. Ustavne promjene predložio je premijer Recep Tayyip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja, islamističkih korijena. Uoči referenduma i očekivalo se da će većina građana glasati za ustavne promjene.

Rezultat referenduma neće utjecati na mandat predsjednika države Abdullaha Gula izabranog u parlamentu na sedmogodišnji mandat prije dva mjeseca. Njegov će nasljednik 2014. biti izabran na neposrednim izborima.

Pravo glasa na referendumu imalo je 42 miliona birača. Prema tekstu amandmana, koji je predložila vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK), predsjednik države imao bi petogodišnji mandat s pravom na samo jedan reizbor, za razliku od aktuelnog zakona koji dopušta više mandata.

Vladajuća stranka podnijela je prijedlog ustavne reforme u maju suočena s oštrom kampanjom sudija, vojske i univerziteta protiv njezina kandidata za predsjednika, tadašnjeg šefa diplomatije Abdullaha Gulla.