Svijet
0

Turci nisu protiv toga da prva dama nosi maramu

FENA
Prema anketi koju je objavio list Milliyet, većina Turaka nema nikakvu primjedbu na to da prva dama njhove zemlje nosi maramu, ali zato žele da predsjednik bude nepristrasan. Ipak nošenje marame je zabranjeno u administraciji i na univerzitetima u Turskoj.

Prema provedenoj anketi koju je objavio dnevni list Milliyet, 72,6 posto ispitanika smatra "normalnim" da predsjednikova supruga nosi maramu, koju branitelji laicizma smatraju simbolom političkog islama, javlja AFP.

Rezultati anketiranja su objavljeni prije nego što turski parlament u utorak poslijepodne održi treći krug glasanja za predsjednika države, u toku kojeg bi ministar vanjskih poslova Abdullah Gul, bivši islamist, najvjerovatnije trebalo da bude izabran.

Ovo je drugi put da Gul cilja na ovaj položaj nakon što je njegova prva kandidatura u aprilu ove godine izazvala krizu koja je natjerala milione Turaka da demonstriraju privrženost laicizmu.

Prema rezultatima ankete 19,87 posto ispitanika je "iritirano" činjenicom da im prva dama nosi maramu, dok se 7,6 posto ispitanika nije izjasnilo.

Nošenje marame je zabranjeno u administraciji i na univerzitetima u Turskoj.

Nasuprot tome, 53 posto ispitanih smatra da je nepristrasnost najveći kvalitet koji može da ima predsjednik, a 28,4 posto anketiranih misli da šef države treba da poštuje vrijednosti republike, među kojima je i laicizam.

Anketu je izradio institut Konda, a urađena je na uzorku od 2.734 osobe 18. i 19. augusta.