{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turci će direktno birati predsjednika države

F
16.10.2007. u 20:38
0
0
Turci će direktno birati predsjednika države
0
Turci će direktno birati predsjednika države
Turski parlament usvojio je u utorak amandmane na ustav, o kojima će se konačno odlučiti na referendumu u nedjelju, po kojima će ubuduće građani direktno birati predsjednika države.
Do sada su u Turskoj predsjednici birani u parlamentu, podsjeća agencija Reuters.

Ovim amandmanima promijenjena je i dužina predsjedničkog mandata. Dok je dosad on iznosio sedam godina i nije se mogao obnoviti, a odsad bi trebalo da iznosi pet godina s time što bi neko mogao biti i drugi put izabran.

Također je novim amandmanima izbačen član iz nacrta teksta o kome će se odlučivati na referendumu u kome se kaže da građani treba da izaberu i 11. predsjednika Turske. To je zapravo sadašnji predsjednik Abdullah Gul, koji je u augustu izabran za šefa države sa sedmogodišnjim mandatom.

Neki pravni stručnjaci smatraju da bi usvajanje novih amandmana na referendumu značilo kako bi Gul trebalo da podnese ostavku i ponovo se kandidira za dužnost predsjednika.

Ustavnu reformu je predložila vladajuća AK partija premijera Tayyipa Erdogana s korijenima u islamu, pošto je uticajna sekularna elita, među kojima su i generali vojske, prvi put uspješno blokirala u maju pokušaj da se Gul izabere za novog predsjednika.

Otpor sekularne elite objašnjava se strahom da će ustavne osnove države biti ugrožene zbog Gulove islamske prošlosti i zbog toga što njegova supruga na javnim mjestima nosi maramu. Parlament ga je ipak u ponovljenom krugu glasanja izabrao za predsjednika.

Gul i Erdogan odbacuju te optužbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: