Tunižanin Mohamed Buazizi koji se spalio je osoba godine

F
FENA
28.12.2011. u 16:05
0
15
Tunižanin Mohamed Buazizi koji se spalio je osoba godine
0
Tunižanin Mohamed Buazizi koji se spalio je osoba godine Mohamed Buazizi
Britanski časopis Times proglasio je u srijedu osobom godine Mohameda Buazizija, 26-godišnjeg Tunižanina koji je očajničkim činom samospaljivanjem pokrenuo tunišku Revoluciju jasmina i Arapsko proljeće, za što je posmrtno odlikovan evropskom mirovnom nagradom Saharov.
Times je osobom godine imenovao Mohameda Buazizija, uličnog prodavača koji je nadahnuo Arapsko proljeće, napisao je dnevnik na naslovnici.

Buazizi se zapalio u očaju i nemoći pred zgradom lokalne vlasti jer mu je oduzeta dozvola za prodavanje povrća, a nije imao novca platiti mito policiji koja ga je usput tukla i vrijeđala.

"Bouazizi nije bio revolucionar, a njegov usamljeni protest pokrenuo je val pobuna koje su preobrazile Bliski istok", navodi dnevnik Times.

U intervju za Reuters Buazizijeva majka Manubia pozvala je nove vođe arapskih zemalja, izabrane na demokratskim izborima nakon rušenja autokratskih režima, da žrtvu njena sina nagrade tako što će pomoći siromašnim ljudima kakav je bio i on sam.

Buazizijeva smrt potaknula je proteste u Tunisu i proširila se drugim arapskim državama te temeljito uzdrmala višedesetljetni autokratski ustroj te regije, prenosi Hina.


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: