Svijet
5

Tuniska policija uhapsila trojicu osumnjičenih za veze s Anisom Amrijem

FENA
Anis Amri
Anis Amri
Tuniske snage sigurnosti uhapsile su trojicu sumnjivih militanata nakon što su orkrile njihove veze s Anisom Amrijem, tuniskim državljaninom za koga se vjeruje da je odgovoran za napad na božićni sajam u Berlinu u kome je ubijeno 12 ljudi, saopćilo je u subotu tunisko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo navodi da je Amrijev nećak među trojicom uhapšenih i da je bio u kontaktu s Amrijem putem poruka na društvenim mrežama. Amrija je ubila italijanska policija u petak nakon što je povukao pištolj na njih tokom rutinske provjere.

Obavještajne službe u Španiji istražuju moguću vezu putem interneta između Amrija i španskog državljana, 19. decembra, izjavio je u subotu španski ministar unutrašnjih poslova Juan Ignacio Zoido za radiostanicu COPE.

Kazao je da policija i snage sigurnosti istražuju informaciju i odlučuju da li da izvrše ikakva hapšenja.

Amri (24) je osumnjičen da se "zabio" kamionom u božićni sajam u Berlinu u ponedjeljak. Na snimku objavljenom u petak nakon njegove pogibije, on je prikazan kako obećava vjernost čelniku radikalne grupe Islamska država Abu Bakru al-Baghdadiju, prenosi Reuters.