Svijet
0

Tunis spreman da bude domaćin "libijskom dijalogu"

FENA
Tunis je spreman da se dijalog između libijskih vlasti i pobunjenika vodi na njegovoj teritoriji, izjavio je u petak predstavnik ruskog predsjednika za Afriku Mihail Margelov nakon susreta sa šefom tuniske diplomatije Muldijem Kefijem, dodajući da je jedina zapreka nacionalnom pomirenju u Libiji politička sudbina lidera Moamera Gadafija.

"Za Tripoli je to ta crvena linija iza koje rukovodstvo Libijske Džamahirije nije spremno ići", rekao je Margelov, dodajući da Tripoli "čak i ne razmatra odlazak Gadafija s vlasti", a da je to za pobunjenike uvjet za početak pregovora.

Prema njegovim riječima, Tuinis ima jedinstven položaj u vezi s rješavanjem krize u Libiji, prenosi AFP.

"Na tunisko-libijskoj granici su dvije nadzorne tačke - jednu kontrolira Tripoli, drugu Benghazi. Na taj način u Tunisu se danas u bolnicama liječe ranjenici pobunjenici i 'gadafisti'. Odatle idu isporuke prehrambene robe kako u Benghazi, tako i u Tripoli", rekao je Margelov.

Predstavnik Dmitrija Medvedeva, koji je u četvrtak boravio u Tripoliju u posredničkoj misiji, rekao je da mu je libijski premijer Baghdadi Mahmoudi kazao da Tripoli ima kontakte s pobunjenicima na neutralnom terenu, osim u evropskim glavnim gradovima (uključujući Francusku, Norvešku, Njemačku), i u Tunisu.

Zalažući se za objedinjavanje međunarodnih napora u jednu inicijativu za rješavanje libijske krize, ruski predstavnik nije isključio da će se u subotu susresti i s predstavnicima pobunjenika.