Svijet
7

Tunis: Pobunjenici ubili 34 civila

Anadolija
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Najmanje 34 civila poginula su u napadu što ga je najvjerovatnije izvela ugandska pobunjenička grupa koja je aktivna u Demokratskoj Republici Kongo.

Prema saopćenju glasnogovornika civilnog društva Omara Kavota, napad se desilo u sjeveroistočnom gradu Beni. On je također dodao kako je za napad optužena pobunjenička grupa poznatija kao Ujedinjene demokratske snage - Narodna armija za oslobođenje Ugande (ADF-NALU).

Kavota koji je također i potpredsjednik civilnog društva provincije North Kivu, dodao je kako bi broj mrtvih mogao i porasti tokom narednih sati, budući da spasilački timovi još uvijek pokušavaju pronaći tijela. 

Prema njegovim riječima, napad se dogodio u noći sa subote na nadjelju.

"Teroristi su se ušunjali i zapalili kuću koja je u vlasništvu jednog od lidera sela. U zapaljenoj kući ostao je domaćin, njegova žena i dijete koji su pored ostalih izgorjeli živi", kazao je Kavota, ne govoreći o detaljima kao ni broju napadača. 

Posljednjim masakrom, broj mrtvih koji su posljednjih mjeseci stradali u napadima u gradu Beni, porastao je na 250.

Kada je riječ o napadačima, Kavota ističe kako je cilj grupe ADF-NALU "destabilizirati regiju te povećati nesigurnost među stanovnicima kako bi se ponukali na pobunu protiv Kinshasa i snaga Ujedinjenih Nacija stacioniranih u Demokratskoj Republici Kongo".