Svijet
0

Tunis oduzeo državljanstvo Suhi Arafat

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tunis je lišio udovicu bivšeg palestinskog lidera Yassera Arafata tuniskog državljanstva, saopćili su zvaničnici u utorak.

Zvanični dekret objavljen 2. augusta u tuniskom službenom listu ukazuje da je 44-godišnja Suha Arafat, koja je rođena u Jerusalemu i postala naturalizirana Tunižanka u prošloj godini, izgubila svoje državljanstvo.

Nikakvo objašnjenje za taj potez nije pruženo. U dekretu se ne pominje Arafatova 12-godišnja kćerka Zahwa, koja je postala tuniska državljanka istog dana kao i njena majka.

Vjeruje se da je Suha Arafat napustila Tunis a novinski izvještaji sugeriraju da je ona na Malti. Ona živi u Tunisu otkako je Yasser Arafat preminuo u bolnici u pariškom predgrađu u novembru 2004. godine.

U intervjuu objavljenom u utorak u novinama Al-Hayat sa sjedištem u Londonu, Suha Arafat odbila je komentirati tu vijest. Novine pišu da je ona stigla iz Valette na Malti, gdje joj brat Gabi al-Taweel obavlja dužnost palestinskog ambasadora.

Kontaktirane od Associated Pressa, tuniske vlasti odbile su dati trenutni komentar, kao i palestinski ambasador u Tunisu Salmane al-Herfi.

Rođena u bogatoj hrišćanskoj porodici, Suha Arafat svojevremeno je služila kao sekretarica slavnog palestinskog vođe, s kojim se tajnio vjenčala u 1990. Ona je glavni nasljednik golemog Arafatovog bogatstva, uključujući i kuću u kvartu Gammarth u sjevernom Tunisu.