|

Tunel za krijumčarenje droge dug kao šest nogometnih igrališta

Tunel za krijumčarenje droge dug kao šest nogometnih igrališta
0
F
FENA
4.11.2010. u 14:08
0
komentara
0

dijeljenja
Tunel za krijumčarenje droge dug kao šest nogometnih igrališta Foto: AP
Policija je na granici Meksika i Sjedinjenih Američkih Država otkrila podzemni tunel za krijumčarenje droge i zaplijenila više od 24 tone marihuane, čija vrijednost se na ulicama obližnjeg San Diega procjenjuje na više od 20 miliona dolara.
Tunel, pronađen u gradu Tijuani, povezivao je Meksiko s Južnom Kalifornijom, a smatra se da su ga koristili narkodileri. Dužine je šest nogometnih igrališta - 550 metara, javio je Reuters.

Američke vlasti tvrde da je tunel bio veza Tijuane, u Meksiku, i skladišta Otay Mesa, u Kaliforniji, u jednoj industrijskoj zoni. Bio je osvijetljen, provjetravan i opremljen tračnicama za slanje paketa droge u Ameriku, ali suviše nizak da bi se u njemu moglo stajati.

Zapljena je do sada najveća u Kaliforniji, a jedna od najvećih u Americi. "Otkrili smo jednu veliku organizaciju za trgovinu drogom i presjekli krijumčarenje narkotika. To je očigledno djelovanje narkokartela", kaže John Morton, direktor Odjela za imigraciju i carine SAD-a.

Smatra se da su meksički narkokarteli posljednjih godina izgradili desetke sličnih objekata ispod zajedničke granice, kako bi izbjegli jake mjere sigurnosti u meksičkim lukama.

U proteklih 20 godina pronađeno je 120 takvih tunela, uglavnom duž granice Arizone i Kalifornije s Meksikom. Između Tijuane i Otay Mesa prije četiri godine pronađen je objekt dug 731 metar.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.