Meksiko
0

Tunel za krijumčarenje droge dug kao šest nogometnih igrališta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je na granici Meksika i Sjedinjenih Američkih Država otkrila podzemni tunel za krijumčarenje droge i zaplijenila više od 24 tone marihuane, čija vrijednost se na ulicama obližnjeg San Diega procjenjuje na više od 20 miliona dolara.

Tunel, pronađen u gradu Tijuani, povezivao je Meksiko s Južnom Kalifornijom, a smatra se da su ga koristili narkodileri. Dužine je šest nogometnih igrališta - 550 metara, javio je Reuters.

Američke vlasti tvrde da je tunel bio veza Tijuane, u Meksiku, i skladišta Otay Mesa, u Kaliforniji, u jednoj industrijskoj zoni. Bio je osvijetljen, provjetravan i opremljen tračnicama za slanje paketa droge u Ameriku, ali suviše nizak da bi se u njemu moglo stajati.

Zapljena je do sada najveća u Kaliforniji, a jedna od najvećih u Americi. "Otkrili smo jednu veliku organizaciju za trgovinu drogom i presjekli krijumčarenje narkotika. To je očigledno djelovanje narkokartela", kaže John Morton, direktor Odjela za imigraciju i carine SAD-a.

Smatra se da su meksički narkokarteli posljednjih godina izgradili desetke sličnih objekata ispod zajedničke granice, kako bi izbjegli jake mjere sigurnosti u meksičkim lukama.

U proteklih 20 godina pronađeno je 120 takvih tunela, uglavnom duž granice Arizone i Kalifornije s Meksikom. Između Tijuane i Otay Mesa prije četiri godine pronađen je objekt dug 731 metar.