{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuga u New Yorku: Čitanjem imena žrtava obilježava se godišnjica napada

A
11.9.2013. u 17:44
0
67
Tuga u New Yorku: Čitanjem imena žrtava obilježava se godišnjica napada
0
SAD obilježava dvanaestu godišnjicu terorističkog napada na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, koji se dogodio na današnji dan prije 12 godina.
Obilježavanje je počelo u 8 sati i 45 minuta po lokalnom američkom vremenu, u vrijeme kada je prvi avion pogodio sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC). Osamnaest minuta kasnije drugi avion zabio se u južni toranj. U devet sati i 43 minute treći avion zabio se u u Pentagon, nakon čega je evakuirana i Bijela kuća.

Obilježavanju 12-godišnjice stradanja 2.983 osobe, pored članova porodica stradalih, prisustvuje i veliki broj Amerikanaca iz New Yorka i ostalih dijelova SAD-a.

Kao i svake godine do sada, tokom obilježavanja će biti pročitana imena svih smrtno stradalih osoba.

Obilježavanje je počelo minutom šutnje za stradale osobe, nastavljeno je intoniranjem američke himne, a čitanjem imena prve žrtve Gordona M. Aamotha Jr. započeto je čitanje imena stradalih osoba u ovom terorističkom napadu.

Povodom obilježavanja godišnjice napada na WTC 11. septembra 2001. godine poduzete su vrlo stroge mjere sigurnosti, a događaj prati veliki broj domaćih i stranih medija.

11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a.

Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu je počela nepuni mjesec dana nakon napada.

Osama bin Laden je ubijen 10 godina kasnije, 11. maja. 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: