|

Tuga u New Yorku: Čitanjem imena žrtava obilježava se godišnjica napada

Tuga u New Yorku: Čitanjem imena žrtava obilježava se godišnjica napada
0
A
Anadolija
11.9.2013. u 17:44
67
komentara
0

dijeljenja
SAD
1/4
2/4
3/4
4/4
SAD obilježava dvanaestu godišnjicu terorističkog napada na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, koji se dogodio na današnji dan prije 12 godina.
Obilježavanje je počelo u 8 sati i 45 minuta po lokalnom američkom vremenu, u vrijeme kada je prvi avion pogodio sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC). Osamnaest minuta kasnije drugi avion zabio se u južni toranj. U devet sati i 43 minute treći avion zabio se u u Pentagon, nakon čega je evakuirana i Bijela kuća.

Obilježavanju 12-godišnjice stradanja 2.983 osobe, pored članova porodica stradalih, prisustvuje i veliki broj Amerikanaca iz New Yorka i ostalih dijelova SAD-a.

Kao i svake godine do sada, tokom obilježavanja će biti pročitana imena svih smrtno stradalih osoba.

Obilježavanje je počelo minutom šutnje za stradale osobe, nastavljeno je intoniranjem američke himne, a čitanjem imena prve žrtve Gordona M. Aamotha Jr. započeto je čitanje imena stradalih osoba u ovom terorističkom napadu.

Povodom obilježavanja godišnjice napada na WTC 11. septembra 2001. godine poduzete su vrlo stroge mjere sigurnosti, a događaj prati veliki broj domaćih i stranih medija.

11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a.

Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu je počela nepuni mjesec dana nakon napada.

Osama bin Laden je ubijen 10 godina kasnije, 11. maja. 2011. godine.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...