Svijet
0

Tuerku uvjerljivih 68,26 posto glasova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prodekan Pravnog fakulteta u Ljubljani Danilo Tuerk (55) uvjerljivi je pobjednik predsjedničkih izbora u Sloveniji, s osvojenih 68,26 posto nakon 90 posto prebrojanih glasova, objavila je u nedjelju navečer državna izborna komisija.

Tuerkov protukandidat Alojz Peterle, nekadašnji premijer a sada zastupnik u Europskom parlamentu, osvojio je 31,74 posto glasova birača.

Službeni rezultati izbora objavit će se za tjedan dana nakon što pristigne nekoliko tisuća glasova s birališta u inozemstvu koji ne mogu promijeniti rezultat.

Uvjerljiv poraz Peterlea, kojega su podržavale stranke desnog centra u koaliciji premijera Janeza Janše, po ocjenama slovenskih analitičara odraz je trenutačno slabog rejtinga vladajuće koalicije.

Peterle je i sam rekao da su ga birači proglasili odgovornim za navodne pogreške vlade i da njegovu programu usmjerenom u budućnost nije odgovarala sadašnja politička polarizacija i političko-ekonomske okolnosti za koje birači okrivljuju vladu.

Među prvim istaknutim političarima koji su čestitali Tuerku na izboru bio je i prvi predsjednik Milan Kučan koji je u izbornom stožeru Tuerka rekao da je Slovenija dobila "dobrog predsjednika koji jamči da će se Slovenija razvijati u pravom smjeru".

Kučan je rekao da je Tuerkova pobjeda veličanstvena i označio ga kao "čovjeka moralnih vrijednosti i dijaloga" sa socijalnim osjećajem, te laički i liberalno usmjerenog političara i kozmopolita.

Očekuje se da će inauguracija Tuerka kao trećeg predsjednika Slovenije biti 22. prosinca, kad ističe mandat sadašnjem predsjedniku Janezu Drnovšeku.

Drnovšek, koji se nekoliko tjedana nije pojavljivao u javnosti, u nedjelju je glasovao u selu Zaplana blizu Vrhnike, kamo se preselio prije više od godinu dana, ali nije želio davati izjave novinarima.

Tuerk je rekao da će u ponedjeljak ujutro održati normalno predavanje svojim studentima na fakultetu, a kao prvi potez najavio je sastanak s vladom kako bi koordinirali buduće aktivnosti.

Premijer Janez Janša, za kojega je Peterleov poraz po nekim ocjenama težak udarac, u ponedjeljak se vraća iz službenog posjeta Kini, a njegov kabinet najavio je da će tada i komentirati rasplet predsjedničkih izbora.

Birači su u nedjelju glasovali i o prijedlogu vlade o uključivanju trećine kapitala osiguravajućeg društva Triglav u mirovinske fondove, ali je taj prijedlog odbijen velikom većinom glasova.

Direktor Triglava Andrej Kocić rekao je da se rezultat referenduma neće odraziti na poslovanje najveće osiguravajuće tvrtke u državi, ali će zakočiti proces njezinog vlasničkog konsolidiranja i nastupe na stranom tržištu.